14 Ekim 2008 Salı

Tekila (tequila)

Meksika’nın efsane içkisi olarak bilinen bir alkol türüdür.  İsmini de Meksika’daki küçük bir kasabadan almıştır ve gerçek tekilanın Meksika dışında üretilmesi yasaktır. Günümüzde Meksika’da üretilen en kaliteli ve en çok bilinen tekila markası Olmecadır. Olmeca büyük maya tanrısının adıdır ve tekila şişelerinin üstünde resmi vardır. Bir alkol türüne bir tanrının ismini vermek biraz tuhaf gelebilir şahsen bana tuhaf gelmişti ama tekila Meksika’da ‘tanrıların içkisi’ olarak bilinir. Bunun nedeni büyük maya Olmeca tekilanın ana maddesi olan blue avage bitkisinin özünü tattığında bu efsane tadın kendisi için ayrılmasını istemiş olmasıdır.

Tekila avage bitkisinin özünden üretilir. Avage görüntüsünden ve özelliklerinden dolayı bir kaktüs çeşidi olarak bilinir (araştırmadan önce bende öyle biliyordum) ama değildir.  Meksika’da tekila üretilmesine izin verilen sadece bir tane avage türü vardır oda blue avage’dir. Tekila avagenin özünün fermantasyonu ile yapılır ve avagenin fermantasyona uygun hale gelmesi en az 8 yıldır. Zaman geçtikçe avagenin içindeki şekerler ve dolayısı ile tat arttığı için büyük tekila şirketleri bitkinin uygun hale gelmesi için 10 ile 12 yıl beklemektedir. Avage 2 - 2,5 metre yüksekliğinde 3 – 3,5 metre çapında bir bitkidir ve tekila yapımında yeraltında kalan kökü kullanılır. Olgun bir kök 100 – 130 kilo ağarlığa sahiptir.  Kökler dört parçaya bölünerek ocaklarda ısıtılır ve daha sonrada sıkılarak fermantasyon için suları alınır. Bilindiği gibi fermantasyon şeker kullanılarak hızlandırılabilir, bazı tekila üreticileri de tam olgunlaşmamış ve az sayıda bitki kullanabilmek için bu yöntemi kullanırlar. Ama Meksika tekila üretimi konusunda çok titizdir. Bu şekilde şeker kullanılıp fermantasyonu hızlandırılarak yapılmış tekila Meksika da şişelenemez ve üzerinde ‘’%100avage’’ ve ‘’HENCO EN MEXİCO’’ (Meksika’da üretilmiştir) yazamaz, başka ülkelerde şişelenir ve bu tekilaya mixto denir. Damıtmadan sonra tekila bekletilmek üzere fıçılara alınır ve renksizdir. Zaten beyaz ve sarı olmak üzere iki rengi vardır, beyazı genelde kokteyllerde kullanılır. Tekila rengini fıçıdan alır, mixto tekilalar ise rengini içerdikleri çeşitli karamel veya ahşap aromalarından alırlar.

Gelelim bu güzel içkinin içilmesine. Tekila sert içki olarak bilinir genelde %38 – oranında alkol içerir. Geleneksel içiliş şekli tuz – tekila – limondur. Bence de en güzeli budur ban, yudumla, ısır. Shot bardağı ile içilir eğer seri içilirse bir shot az iki shot karar üç zarar diye tabir edilir. Misafirler için hazırlanacaksa dolaptan çıkartılan soğuk shot bardaklarının ağız kısımları ıslatılır ıslatılan kısımlar tuza bandırılır birde kenarına limon takılır ve servise sunulur. Genelde soğuk içilir ama benim büyüklerimden duyduğum tekila tadı alınmak isteniyorsa oda sıcaklığında ve sek olarak içileceğidir. Soğuk içenler için buzdan shot bardağı ile tavsiye ederim, bardak erimeden içiyorsunuz daha sonra bardak eriyip gidiyor ya da vurup kırıyorsunuz. Güzel düşünce ama buzdan shot bardağı kalıplarını İstanbul’da bütün alışveriş merkezlerinde aradım bulamadım sonra nette buldum. Çoğu tekila severin evinde olduğu gibi bende de shot bardak koleksiyonu mevcut.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

shot ın üst kısmı limonla silinerek tuzlanması daha güzel olur

Kedibey dedi ki...

Olmega en bilinen marka olsada “Patron” gibi daha kaliteli tekilalar var.