14 Ekim 2008 Salı

Tekila (tequila)

Meksika’nın efsane içkisi olarak bilinen bir alkol türüdür.  İsmini de Meksika’daki küçük bir kasabadan almıştır ve gerçek tekilanın Meksika dışında üretilmesi yasaktır. Günümüzde Meksika’da üretilen en kaliteli ve en çok bilinen tekila markası Olmecadır. Olmeca büyük maya tanrısının adıdır ve tekila şişelerinin üstünde resmi vardır. Bir alkol türüne bir tanrının ismini vermek biraz tuhaf gelebilir şahsen bana tuhaf gelmişti ama tekila Meksika’da ‘tanrıların içkisi’ olarak bilinir. Bunun nedeni büyük maya Olmeca tekilanın ana maddesi olan blue avage bitkisinin özünü tattığında bu efsane tadın kendisi için ayrılmasını istemiş olmasıdır.

Tekila avage bitkisinin özünden üretilir. Avage görüntüsünden ve özelliklerinden dolayı bir kaktüs çeşidi olarak bilinir (araştırmadan önce bende öyle biliyordum) ama değildir.  Meksika’da tekila üretilmesine izin verilen sadece bir tane avage türü vardır oda blue avage’dir. Tekila avagenin özünün fermantasyonu ile yapılır ve avagenin fermantasyona uygun hale gelmesi en az 8 yıldır. Zaman geçtikçe avagenin içindeki şekerler ve dolayısı ile tat arttığı için büyük tekila şirketleri bitkinin uygun hale gelmesi için 10 ile 12 yıl beklemektedir. Avage 2 - 2,5 metre yüksekliğinde 3 – 3,5 metre çapında bir bitkidir ve tekila yapımında yeraltında kalan kökü kullanılır. Olgun bir kök 100 – 130 kilo ağarlığa sahiptir.  Kökler dört parçaya bölünerek ocaklarda ısıtılır ve daha sonrada sıkılarak fermantasyon için suları alınır. Bilindiği gibi fermantasyon şeker kullanılarak hızlandırılabilir, bazı tekila üreticileri de tam olgunlaşmamış ve az sayıda bitki kullanabilmek için bu yöntemi kullanırlar. Ama Meksika tekila üretimi konusunda çok titizdir. Bu şekilde şeker kullanılıp fermantasyonu hızlandırılarak yapılmış tekila Meksika da şişelenemez ve üzerinde ‘’%100avage’’ ve ‘’HENCO EN MEXİCO’’ (Meksika’da üretilmiştir) yazamaz, başka ülkelerde şişelenir ve bu tekilaya mixto denir. Damıtmadan sonra tekila bekletilmek üzere fıçılara alınır ve renksizdir. Zaten beyaz ve sarı olmak üzere iki rengi vardır, beyazı genelde kokteyllerde kullanılır. Tekila rengini fıçıdan alır, mixto tekilalar ise rengini içerdikleri çeşitli karamel veya ahşap aromalarından alırlar.

Gelelim bu güzel içkinin içilmesine. Tekila sert içki olarak bilinir genelde %38 – oranında alkol içerir. Geleneksel içiliş şekli tuz – tekila – limondur. Bence de en güzeli budur ban, yudumla, ısır. Shot bardağı ile içilir eğer seri içilirse bir shot az iki shot karar üç zarar diye tabir edilir. Misafirler için hazırlanacaksa dolaptan çıkartılan soğuk shot bardaklarının ağız kısımları ıslatılır ıslatılan kısımlar tuza bandırılır birde kenarına limon takılır ve servise sunulur. Genelde soğuk içilir ama benim büyüklerimden duyduğum tekila tadı alınmak isteniyorsa oda sıcaklığında ve sek olarak içileceğidir. Soğuk içenler için buzdan shot bardağı ile tavsiye ederim, bardak erimeden içiyorsunuz daha sonra bardak eriyip gidiyor ya da vurup kırıyorsunuz. Güzel düşünce ama buzdan shot bardağı kalıplarını İstanbul’da bütün alışveriş merkezlerinde aradım bulamadım sonra nette buldum. Çoğu tekila severin evinde olduğu gibi bende de shot bardak koleksiyonu mevcut.

Şeytan Yemini, Jean-Christophe Grangé

İnanılmaz bir kurguyla yazılmış, insanı okurken dehşete düşüren ve akıl almaz cinayetlerin işlendiği yazarın diğer eserleri gibi oldukça ses getiren bir romanı olduğunu düşünüyorum. Okurken korkuya kapıldığım, heyecanlandığım, kitabın baş kişisiyle bir bütün olduğum ve sanki soruşturmayı ben yürütüyormuşçasına bütünleştiğim muhteşem bir Jean-Christophe Grangé romanı…

Avrupa’da işlenen insanlık dışı vahşi cinayetlerin sırrını araştırmak ve en yakın meslektaşının esrarengiz intiharı sonucunda daha da karmaşıklaşan olayların izinden gitmek isteyen bir polis memuru.bir iki saatlik bir ölüm yaşadıktan sonra hayata döndürülen insanların komadan çıktıktan sonraki hallerinde arafa yolculuk yaptıklarını ve şeytanla konuştuklarını belirtmeleri, bunun sonrasında gelişen benzer cinayetler okuyanda şeytanın varlığının yeryüzünde olduğuna dair derin şüphelere yol açan muhteşem bir kitap. Şeytanın varlığını hissetmek, masum insanların vahşice katledildiğini düşünmek, işkence sahnelerini gözünde canlandırmak, dini sorgulamak, aşık olmak ve sevdiği kadın için mücadele vermek, ipuçlarını birleştirmek, bıkmadan usanmadan yılmadan ve korkmadan soruşturmayı devam ettirmek, ölümle burun buruna gelmek, yalan söylemek, yalan söylendiğini anlamak, geçmişte kalan kapanmış sırları gün yüzüne çıkarmak, insanların göründüğü gibi olmadığını kavramak, tekrar tekrar aynı olayları kurcalamak, kötünün dünyaya hakim olamayacağının mücadelesini vermek, çevremizdekilerden intikam almak, sebepsizce cinayet işlemek, acı çektirmek, farklı işkencelere maruz bırakmak, en önemlisi korkuya egemen olmak ölmekten korkmamak…

Şeytan gerçekten var mı? İnsanlığa kötülüğü salan, onları yoldan saptıran, yeryüzünü cehenneme çeviren bir dünya dışı varlık olabilir mi? Yoksa içimizde ya da etrafımızda biz farkında olmadan bize hakim mi oluyor yavaş yavaş, bizi değiştirip bizimle bütünleşip bizden biri gibi olan hissi biz mi yaratıyoruz? Arafa yolculuk yapmak, şeytanla yüz yüze gelmek ve onunla anlaşma yapıp kötülüğü yaymak mümkün mü?

Kitabın sonunda hayrete düşeceğiniz, hayal kırıklıkları yaşayacağınız, olaylar zincirinin tuhaflıklarını düşünürken şaşırıp kalacağınız, bütün ipuçlarını tekrar gözden geçirmek için durup düşüneceğiniz, akıcı sürükleyici muhteşem bir kitap. Yazarın zekası diğer kitaplarda olduğu gibi yine ön planda.

How I Met Your Mother

How i met your mother  yapımcılığını CBS Broadcastıing’in yaptığı 22 dakikalık bir Amerikan sitcom dizisidir. İlk dizi 19 eylül 2005’te CBS kanalında yayınlanmıştır. Bu sitcom Craig Thomas ve Carter Bays tarafından yaratılmıştır. Türkiye’de bu diziyi CNBC-e yayınlamaktadır.

Dizi 5 ana karakterden oluşmuştur. Dizinin ana karakteri Ted Mosby’dir. 2030 yılında oğlunu ve kızını karşısına alan Ted Mosby size annenizle nasıl tanıştığımı anlatacağım  diyerek başlar ve günümüze döner.Ted Mosby 27 yaşında bir mimardır.Ted  kankası Marshall Eriksen ile aynı evde yaşamaktadır.Marshall ise ileride çevrenin ve doğanın korunmasına kendini adamayı düşünen bir hukuk fakültesi öğrencisidir.Ted ve Marshall kolejde aynı yurt odasını paylaşarak tanışırlar. En büyük tutkuları Star Wars filmini hiç sıkılmadan tekrar ve tekrar seyretmektir. Marshall Ted ile tanıştığı gün kaza eseri Lily Aldrin (siz onu aslında American Pie filmlerinden bandocu kız olarak tanıyorsunuz)  ile Lily’nin yanlışlıkla Marshall’ın odasına gelmesiyle tanışır. Artık ne kadar yanlışlıklaysa. Biz buna kader diyelim.Lily ile Marshall ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. Ve film boyunca sevgilidirler.Lily bir anaokulunda öğretmendir.Barney Stinson adlı karakter ise dizinin en bomba adamıdır.Kendine özgü deyimleri ve kelimeleri vardır.Barney Ted ile bir kafenin tuvaletinde tanışarak bu gruba katılır.Barney liseyi bitirdikten sonra en büyük aşkının onu başka bir erkek yüzünden terk etmesiyle tam bir kazanovaya dönüşmştür. Sürekli takım elbise giyer, her akşam bir kızı tavlar, onu tavlamak için binlerce palavra sıkar.Ve bir kızla bir akşamdan daha fazla birliktelik yaşamama gibi ilginç kuralı vardır.Barney’nin dizide  kendisini örnek alınacağını düşündüğü için  bir blog sayfası da  vardır.

Marshall ile Lily evlenmeye karar verdiklerinde Ted’te bekar kalmayacak ya. Ted başlıyor hayatının aşkını aramaya . İlk dizi ile her tanıştığı kızda evet işte bu evleneceği kız demeye başlıyoruz  ama ilerledikçe her kızda bir uyum sorunu yaşayıp ayrılıyorlar. Bu dörtlü grup iş dışı tüm zamanlarını New York’un ufak kafelerinden birinde geçirmektedirler. Hani 5 karakter vardı diyenlerin yakarışları kulaklarımı çınlatıyor şuan. Dörtlü dedim çünkü hala 5. karakteri tanıtmadım. Dizimizin son karakteri Robin Scherbatsky. Kendileri dünyalar güzeli bir kızdır ve kendisini ana haber sunucusu olmaya adamış ama hala uyduruk haberlerin yayınlandığı kimsenin seyretmediği bir kanalda sunuculuk yapmaktadır. Bir gün Ted Robin’i sürekli takıldıkları barda görür ve aşık olur.Tanışırlar tanışmasına da Robin 5 köpeği ile yaşadığı evde kendisini böyle bir ilişkiye hazır hissetmemektedir. Ted de daha ilk buluşmalarında Robin’e ilanı aşk edince ilişkileri orada bitmektedir. Bence Ted Mosby’nin eşi Robin olmalı ama çocuklara anlatırken Robin teyzeniz diye hitap ediyor. Bu da Robin’in anneleri olma ihtimalini azaltıyor.

Dizi ben bu satırları yazdığım sıralarda 4. sezonun 4. dizisini yayınlamaktadır. Her dizi birbirinden ilginç hikayelerle dolu ve filmin 22 dakika olmasından zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz bile.Bir anda dizinin bitişini görerek gelecek haftayı iple çekmeye başlıyorsunuz. Filmin en büyük rakibi The Big Bang Theory adlı yine Amerikan sitcom dizisidir. İlk iki sezon 22 diziden oluşmasına rağmen 3. sezon 20 diziden oluşmuştur. Ted Mosby’nin çocuklarının annesinin kim olacağını heyecanla beklemekteyiz.