31 Ekim 2008 Cuma

Ice Tea

Bir Ice Tea çılgınlığıdır gidiyor nedir bu Ice Tea adından da anlaşıldığı gibi Ice tea, genelde bardakta buzla servis edilen şekerli soğuk çaydır. Genelde kutu içecekler arasında çok popülerdir. Ice Tea Lipton, Nestea, Arizona gibi markalar tarafından üretilir. En bilindik marka Lipton Ice Tea’dir. Ice Tea limon, şeftali, ahududu, nar, mango gibi tatlandırıcılarla karıştırılabilir ki en güzeli bence şeftali ve mangodur. Gerçek çaydan ayrı olarak şifalı içecekler soğuk olarak servis edilir ve şifalı buzlu çay olarak adlandırılır ve çok şekerlidir. Bir arkadaşımın iddiasına göre susama halinde sudan önce tercih edilmesi gereken içecektir çünkü içindeki şeker nedeniyle daha fazla dayanmanızı sağlar. Ice Tea’nin tatlandırılmamış olanı bazen düşük sıcaklıkta uzun süre demlenmiş çay yaprakları ile yapılıyor (5 dakika 80-100°C yerine 1 saat güneşte). Ek olarak bazen bir gece buzdolabında bırakılabilir. Ayrıca taze demlenmiş Ice tea de son zamanlarda çok fazla yaygın olmaya başladı toz halinde ve donmuş halde olanları da evde hazırlamak adına çok büyük kolaylıktır.

 KÜLTÜREL ÇEŞİTLERİ
  Avusturya
Avusturya’da en popüler içecek olan Ice tea yine en popüler olan “Rauch” firmasın tarafından üretilir.

 Belçika
Belçika’da 1978den beri var olan Lipton’un gazlı çeşitleri Ice Tea markası ile satılmaktadır. Ayrıca yine Ice Tea markası adı altında gazsız çeşitleri de sunulmaktadır. Diğer fabrikalar ise Ice Tea isminin varyasyonları ile piyasada yer edinmeye çalışmaktadırlar.

  Kanada
Kanada’da ise tatlandırılmış olarak tercih edilir, genellikle limon aroması ile tatlandırılır.

 Hong Kong
Hong Kong stili cafelerde buzlu limon çayı olarak bulunur. Kuvvetli siyah çay (örnek Seylan), metal demlikte uzun süre demlendikten sonra büyük bir bardak buz ile doldurulur ve isteğe göre birazcık şurup eklenir ve en sonunda bardağa sıcak İce tea dökülür. Karışımın üzerine bir dilim limon yerleştirilerek daha süslü bir şekilde servis edilebilir.

 Japonya
Japonya, dünyadaki en büyük Ice tea pazarlarındandır ve her yerde bulunan otomatik satış makinelerinde şişede ve kutuda satılmaktadır. Japonların Ice Tea si genellikle sıcak çay gibi yeşil çay ve güzel kokulu bir çeşit siyah çay ile pazarda bulunmaktadır. Genellikle lezzetlendirilmemiş ve tatlandırılmamıştır. Suntory, Kirin ve Coca-Cola şirketleri en büyük Ice Tea üreticileridir. Lipton, dünyanın en büyük Ice tea firması, siyah çayı baz alarak Suntory ve Morinaga firmaları ile ortaklaşa bir çok ürün sunmaktadır.

 Türkiye
Geleneksel çay içici olan ülkemizde Ice Tea yeni olmasına rağmen popüler bir yaz içeceği olarak yerini aldı. Şahsen ben çayı pek fazla sevmememe rağmen Ice Tea’yi büyük bir zevkle içiyorum. Özellikle mango ve şeftali aromalı olanlarını da denemenizi tavsiye ederim.

 İngiltere
İngiltere de Ice tea çok popüler bir meşrubat olmaya başladı. Lipton gazlı içeceklerini Belçika da sattığına benzer bir şekilde sattı ama 90’ların ortasında raflardan kayboldu. Günümüzde Lipton gazsız Ice tea leri ile Nestea’nin ardından raflarda yerini aldı.

 Amerika
Amerika da genellikle sıcak eyaletlerde Ice tea gazlı alkolsüz içeceklere iyi bir alternatiftir. Restoranlarda, alışveriş merkezlerinde, otomatik satış makinelerinde ve bakkallarda mutlaka bulunur.      

 

 

Hiç yorum yok: